log in

КОМПАНИИ ПО ДЕЈНОСТ

АНТИЦА-БИСЕР ДООЕЛ


 

Адреса: ул. Цар Самоил бр 20
Телефон: 046/250999

Е-маил:mihajlo_filev@yahoo.com

 

      ОПИС                

Во 1928 година во Охрид, мојот дедо Михаило Филев, син на Никола Филев, познат угостител и сопственик на ресторанот, кој во тоа време се викаше „Голема Србија“, се сретна во ресторанот со мистериозниот гостин Јован Субанович. Дојде како имигрант од далечна Русија, патем на Балканот во Охрид – Македонија. Останувајќи овде долго време, тој разви одлично пријателство со мојот дедо. Одејќи по брегот на Охридското Езеро и разговарајќи за многу прашања и животни приказни, еден ден двајцата пријатели видоа рибари, чичковци на дедо ми. Рибарите носеа корпи со плашица, ендемичен вид риба, кои живееја во Охридското Езеро.

Кога Јован ја виде рибата, сфати дека тука може да ја открие тајната што ја носеше со себе од Русија, од Бајкалското Езеро. И оваа тајна беше во рибината плашица, од чии лушпи може да се направат бисери. Како знак на големото пријателство, Јован го запозна мојот дедо со тајната техника за правење бисери, занает што порано не беше познат во Охрид.

Отсега, семејството Филеви започнува со занаетчиска изработка на бисери, пренесувајќи ја семејната тајна од колено на колено, од татко на син.

    ГАЛЕРИЈА           

     МАПА                 

Печати