log in

КОМПАНИИ ПО ДЕЈНОСТ

Општина Дебрца

logo debarca

 

Адреса:с.Белчишта, Дебрца,
Телефон:+389 46 28 6855
Е-маил:
contact@debrca.gov.mk
web    fbfb

      ОПИС                

Општина Дебарца — општина во западниот дел на Македонија. Центар на општината е селото Белчишта. Општината е создадена во 2004 година со спојување на општините Белчишта и Мешеишта.

Општина Дебарца се наоѓа во југозападна Македонија. Околни Општини, кои граничат со општина Дебарца се:

 Од север: Општина Кичево (порано Општина Другово)
 Од Југ: Општина Охрид
 Од исток: Општина Демир Хисар
 Од запад: Општина Струга

Дебарца има важна улога за време на НОБ. На 18 август 1943 година, на Славеј Планина, Дебарца, е формиран првиот македонски баталјон Мирче Ацев,а на 11 ноември истата година во селото Сливово е формирана Првата македонско-косовска ударна бригада. Во селото Црвена Вода, пак, во месец ноември 1943 година е формиран Иницијативниот одбор за свикување на АСНОМ.

    ГАЛЕРИЈА           

 

Општина Дебрца

     МАПА                 

Печати